Skip to the content

Schade na onderhoud van de WKK

Recente waarnemingen bij klanten van de Hagelunie laten een toename van het aantal schadegevallen aan een WKK zien, vlak na de 30.000 uur revisie of groot onderhoud. Op dit moment is er nog geen expliciete reden gevonden, maar er is wel aandacht nodig.

Een van de redenen zou kunnen zijn dat de WKK wordt gedemonteerd en samen met nieuwe of gereviseerde onderdelen opnieuw wordt opgebouwd. Bij 30.000 uur is een revisie van de motor nodig, vaak is dit na een periode van 5 - 10 jaar. Tijdens deze revisie, en later bij de revisie bij 60.000 uur, worden veel onderdelen geopend, getest of vervangen. Dit leidt tot een min of meer nieuwe motor. De opstartproblemen die normaal gesproken bij nieuwe machines optreden, kunnen na deze onderhoudsactie ook optreden.

Controleer de WKK vaker dan vlak voor de onderhoudsbeurt
Dit is belangrijk omdat kleine verstoringen dan in een vroeg stadium kunnen worden opgemerkt en opgelost. Dit leidt tot minder schade en een betere continuïteit.

Controleer de onderhoudscontracten
Elke nieuwe WKK wordt geleverd met een onderhoudsplan, dat meestal door de motorleverancier wordt verstrekt. Hierin staat de vereiste interval tussen de onderhoudsbeurten, welke olie moet worden gebruikt, de juiste waterkwaliteit en welke onderdelen moeten worden onderhouden en getest. Dit onderhoud wordt opgenomen in een contract, waarbij de draaiuren leidend zijn. 

Verschillende leveranciers bieden verschillende contracten aan. Zij kennen afwijkende onderhoudsprogramma’s, olietesten, intervallen tussen onderhoudsbeurten. Contracten zijn inclusief of exclusief de generator en machinebreukdekking enz.

Het is belangrijk om het contract op deze onderdelen te controleren. Hagelunie kan u helpen bij de controle hiervan en geeft u advies over eventuele aanpassingen.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

Ontvang 4 keer per jaar onze nieuwsbrief met tips, preventie, risicoadvies en ontwikkelingen in de glastuinbouw.