Skip to the content

Let op led in de kas

De toepassing van led belichting in de tuinbouw neemt toe. De hogere efficiency in lichtopbrengst, langere levensduur en mogelijkheden om belichting af te stemmen op een specifiek gewas zijn grote voordelen. Het aanbod van led armaturen is groot. De verschillen in kwaliteit ook. Wij geven u tips waar u op kunt letten bij de aanschaf en plaatsing van led armaturen.

Kies uw installateur bewust

Naast de al bekende belichtingsleveranciers zijn er veel nieuwe spelers op de markt.
De omstandigheden waarin een tuinder de led belichting toepast, zijn niet te vergelijken met die van een ander bedrijf. Glastuinbouw toeleveranciers kennen de omstandigheden in een kas waarin ze gebruikt worden. Daarnaast zijn ze op de hoogte van de te verwachte levensduur en de garantietermijnen van uw armaturen. Kiest u toch voor een leverancier buiten de glastuinbouwsector? Informeer hem dan goed over de omstandigheden waarin u de ledbelichting wilt toepassen en controleer of de armaturen daarvoor geschikt zijn én voldoende op voorraad voor de toekomst.

Dit is waar u samen met uw installateur op let bij led

De armaturen zijn geschikt zijn voor kas- en teeltomstandigheden
De led lampen moeten geschikt zijn voor uw teeltomstandigheden, bijvoorbeeld hoge luchtvochtigheid, temperatuur, of het gebruik van de schoonmaak- en gewasbeschermingsmiddelen

U weet wat de verwachtte warmteontwikkeling rondom de armaturen is
Ook op de efficiëntie en levensduur van led is temperatuur van grote invloed. Hierdoor besteden fabrikanten veel aandacht aan warmte afvoer. Dit kan door koelribben, ventilatoren en watergekoelde armaturen. Elk systeem heeft voor en nadelen.

Verklein de kans op brand met de juiste elektrische beveiliging en kabels, ook bij vervanging van SON-T door led

  • De elektrische installatie die gebruikt wordt voor Son-T is niet altijd geschikt om de armaturen 1 op 1 te wisselen met led armaturen. Bij het aanzetten van een led armatuur gaat kortstondig een hoge stroom lopen op de lamp om op te starten. Dit wordt de inschakelpiek genoemd. Dit kan 100 keer zo hoog zijn als de normale stroom. De onderdelen en beveiligingen moeten hiervoor geschikt zijn. De installateur zal opnieuw de installatie moeten beoordelen.
  • Uw installateur verzorgt een opleveringsinspectie (conform AREI) en een nulmeting van de installatie volgens de brochure “Assimilatie belichting Controle en onderhoud” Hierin worden onder ander de power quality meting uitgevoerd

Een optimale teelt met juiste keuzes rondom montage en verkleining kans op uitval en brand

  • Led armaturen kunnen een behoorlijk gewicht hebben. Hiervoor moet de constructie en de kas waar ze aan hangen geschikt zijn.
  • Let op dat de ophangsystemen die gebruikt worden voldoende borgen dat het armatuur door stoten niet naar beneden kan vallen. Monteer eventueel een safety koord.
  • Hoe wordt de uitzetting/krimp opgevangen bij lange rijen aaneengesloten led armaturen?. Bij de montage van led armaturen moet uw installateur hier rekening mee houden, vraag hem hoe hij dat doet.

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

Ontvang 4 keer per jaar onze nieuwsbrief met tips, preventie, risicoadvies en ontwikkelingen in de glastuinbouw.