Skip to the content

Together

Geldt ook als het mis gaat

Net een maand was Peter Heid verzekerd bij Hagelunie, toen zijn watersilo openbarstte. Bij acceptatie was een watersilokeuring besproken, maar gezien het korte tijdsbestek was deze keuring nog niet uitgevoerd. Peter verhuurt zijn kas aan zijn zwager Simon Höfler, waar hij zelf ook werkt als bedrijfsleider.

Binnen 24 uur was de schade hersteld
De kas was op het moment van het openbarsten van de watersilo leeg. Hierdoor was er geen gewasschade. Maar, wel schade aan de kas die je uiteraard zo snel mogelijk hersteld wilt hebben. Na de schademelding heeft Hagelunie direct reparateur Debets Schalke ingeschakeld. Binnen 24 uur was een medewerker van Debets Schalke bij Peter Heid om te inspecteren en te beoordelen welk materiaal nodig was om de schade te herstellen. Aan het einde van dezelfde week is de beschadigde kas gerepareerd en is de watersilo gerepareerd door een watertechnicus.

Direct duidelijkheid
“Na overleg met verzekeringsadviseur Andreas Balthasar, hebben we snel de klant kunnen geruststellen”, geeft Rene van Langerak, risicospecialist van Hagelunie aan. “Deze schade werd vergoed vanuit coulance. Door het korte tijdsbestek was het Peter nog niet gelukt om de watersilokeuring uit te laten voeren en de adviezen op te volgen. Daarnaast was de roest aan de buitenzijde van de silo niet zichtbaar.”

Schade-afhandeling
Peter Heid en huurder Simon Höfler, waren erg tevreden over de schadeafhandeling. Vooral de snelheid waarmee gehandeld is, werd als erg positief ervaren. Ik ben blij, dat ik besloten heb dit risico af te dekken. Tot nu toe is het risico nooit in de verzekering meegenomen, benadrukt Peter Heid. Maar dat was mijn eigen beslissing, mede ingegeven doordat ik in 25 jaar nog geen enkele schade heb gehad op dit bedrijf, zelfs geen gebarsten ruit.

Doorpakken op preventie
In Nederland is er veel besef voor het nut van keuren. Door inspecties kunnen we al in een vroeg stadium schade aan silo’s signaleren. Reparaties of vervangingen hebben hierdoor ergere dingen kunnen voorkomen. Want iedereen die het weleens heeft gezien, weet: een siloklapper wil je als teler echt niet meemaken! Daarbij komt dat de verzekering de schade alleen vergoedt, wanneer de silo’s door een erkend bedrijf zijn gekeurd en aanbevelingen opgevolgd. Een watersilokeuring is in Duitsland echter niet verplicht. Maar om meer vervelende schades te voorkomen, heeft verzekeringsadviseur Andreas Balthasar er inmiddels voor gezorgd dat zijn relaties gekeurd zijn door Hyente. Hagelunie werkt in Nederland nauw samen met deze erkende watersilokeurder.

De oorzaak van een siloklapper
Corrosie verzwakt de stalen siloplaten en is niet altijd aan de buitenzijde zichtbaar. Tijdens een watersilokeuring wordt ook de binnenkant van de watersilo onderzocht. De oorzaak van roest aan de binnenzijde wordt meestal veroorzaakt door lekkage. Deze lekkage komt door slijtage van het silofolie of een hoge grondwaterstand. Bij watersilo’s van zeven jaar en ouder kan deze gebeurtenis zich voordoen. Daarom adviseert Hagelunie om watersilo’s vanaf 7 jaar te laten keuren.

In Duitsland zijn in Knoblauchsland meerdere gevallen van siloklappers bekend. Hagelunie gelooft sterk in preventie en maakt het onderwerp watersilokeuring altijd bespreekbaar bij acceptatie.

Heeft u vragen?
Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel, wilt u meer weten over preventie of over verzekeringen? Neem dan gerust contact met ons op.

Watersilokeuringen voorkomen schades
Is uw watersilo 7 jaar of ouder? Dan is het goed om te checken of de aanbevolen watersilokeuring uitgevoerd is en de aanbevelingen uit de keuring zijn opgevolgd. Een gekeurde silo heeft een sticker waarop de geldigheid van een keuring staat aangegeven. Hagelunie werkt samen met een aantal watersilokeurders die ook internationaal werken. Schakelt u één van deze keurders in, dan bent u verzekerd dat de keuring uitgevoerd wordt volgens de richtlijnen van Hagelunie.

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

Ontvang 4 keer per jaar onze nieuwsbrief met tips, preventie, risicoadvies en ontwikkelingen in de glastuinbouw.