Skip to the content

Veranderen van warme naar koude teelt?

Denk na over de sterkte van de kas

Een nieuwe kas is gebouwd voor het eerste gewas dat daarin wordt geteeld. De meeste kassen zijn ontworpen voor een verwarmde teelt en berekend op beperkte sneeuwbelasting. Bij een kas voor warme teelten zijn de goten en dekroeden lichter uitgevoerd. Dat voldoet niet bij een zware sneeuwlast.

Onze risicospecialist Henny Biemans ziet dat ondernemers momenteel vaker omschakelen van warme naar koude teelt. De hoge gasprijs is een van de oorzaken van de teeltwisseling. “Ondernemers die omschakelen, zijn zich niet altijd bewust van de gevolgen voor hun kas. Als er sneeuw valt op een kas waarin niet gestookt wordt, moet die kas zwaarder worden uitgevoerd. Ik adviseer ondernemers om zich goed te laten informeren door hun kassenbouwer, installateur of door technisch specialisten van Hagelunie. Dat is een investering in het behoud van uw bedrijf en dus in uw bedrijfscontinuïteit.”

Van paprika’s naar aardbeien of van rozen naar hortensia’s: Hagelunie komt langs
Bij een wisseling van teelt gaan ondernemers voortvarend aan de slag om hun kas klaar te maken voor hun nieuwe product. Maar dat is niet voldoende. Henny vertelt over zijn ervaring bij ondernemers die wisselden van rozen of paprika naar hortensia’s of aardbeien. Voor het nieuwe gewas is veel minder verwarming nodig. Eén ondernemer had de gasaansluiting laten verkleinen. Een andere ondernemer had zijn gasaansluiting afgesloten. De ondernemers stonden er niet bij stil dat zij in de winter een probleem hebben. De kas is niet sterk genoeg om sneeuw te dragen. Ze kunnen sneeuw niet afstoken en er bestaat een kans dat de kas instort door de druk van een pak sneeuw. Ook waren de kassen niet bestand tegen vorst. Al bij 4 graden boven het dek kunnen de luchtramen vastvriezen en kan glas kapot vriezen door achterblijvend smeltwater.

Houd bij een wisseling van teelt rekening met de sterkte van uw kas, dit is het verschil:
Henny: “Een kas, oorspronkelijk gebouwd voor warme teelt, is berekend op een sneeuwlast van minimaal 25 kg per m2. Daarbij houden we er rekening mee dat de temperatuur vlak onder het kasdek altijd boven de 12 graden is. Het ontwerp houdt er rekening mee dat in de winter gestookt wordt. Dat bepaalt de draagkracht. Een kas die gebouwd wordt voor koude teelt is meestal berekend op 42,3 kg per m2. Deze kassen zijn sterker uitgevoerd. Vraag bij uw kassenbouwer de berekening van de draagkracht van het dek en het glas op. Zo weet uw hoeveel sneeuw het kasdek kan dragen.

Van warme naar koude teelt? Wij denken graag mee
Bij het omschakelen van een warme naar een koude teelt is vrijwel geen enkele kas zonder verwarming bestand tegen sneeuwdruk.

  • Behoud de oorspronkelijke verwarming en zorg voor voldoende ketelcapaciteit. Dan kunt u sneeuw wegsmelten van het dek.
  • Behoud uw gascontract waarmee u minimaal 12 graden onder uw kasdek kunt stoken in de winter. U kunt dan stoken als de omstandigheden hierom vragen.
  • Installeer eventueel een extra verwarmingsbuis onder de goot. Hierdoor kunt u sneller en makkelijker sneeuw afsmelten.
  • Laat u voor de aankoop van een kas of bij de wisseling van een teelt goed informeren over de mogelijkheden door uw kassenbouwer, constructeur, installateur, of technisch specialist van Hagelunie. Zij kunnen bepalen of uw kas sterk genoeg is voor uw nieuwe teelt en of u voldoende sneeuw kunt afstoken.

Een stevige, toekomstbestendige kas hoeft niet veel duurder te zijn
Ondernemers wisselen tijdens de levensduur van hun kas vaker van teelt. Of ze gebruiken een kas langer dan waar hij op ontworpen is. Hagelunie geeft dan ook de tip om bij de aankoop te investeren in toekomstbestendigheid van uw kas door deze zwaarder uit te voeren. Een kas die geschikt is voor zowel koude als warme teelten, is de beste oplossing. Het verschil in investering is slechts 1 tot 2% van de aanschafprijs. Door een kas zwaarder uit te voeren wordt hij sterker en kunt u veel problemen voorkomen. De investering is makkelijk terug te verdienen omdat bij sneeuw niet voor de kas hoeft te worden gestookt.

Nog vragen? Neem contact op met Henny Biemans: haw.biemans@hagelunie.com

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

Ontvang 4 keer per jaar onze nieuwsbrief met tips, preventie, risicoadvies en ontwikkelingen in de glastuinbouw.