Skip to the content

Wees zuinig op het water uit de buffer bij reparatie

Op een zonnige koude voorjaarsmorgen zie je regelmatig kleine pluimpjes stoom uit een buffer ontsnappen op plaatsen waar dat niet de bedoeling is. Veel buffers lekken water en moeten gerepareerd. Maar waar laat je die 5.000 m3 water tijdens die reparatie?

Als gebruiker zie je regelmatig water bij de buffer. Dat kan van een lekkage zijn, maar dit kan ook regenwater zijn dat door het dak van de buffer sijpelt of rechtstreeks op de betonvloer regent. Of er is een foutje gemaakt tijdens de constructie. Het resultaat is hetzelfde, de kans op corrosie en daarmee grote schades neemt toe en dus is reparatie noodzakelijk.

Reparatie lekkende tank
Er zijn verschillende manieren een lekkende tank te repareren. In sommige gevallen laat de reparateur de temperatuur zakken tot 35 graden, waarna een duiker de tank van binnenuit kan lassen. Maar in de meeste gevallen moet de tank leeg. Leeg maken kost tijd (vergeet de luchttoevoer niet te openen), en waar laat je 5.000 m3? Afvoeren is duur vanwege milieuregels, maar ook omdat nieuw water kostbaar is. Zeker als je het moet behandelen. En dan is ook het vullen nog tijdrovend.

Oplossingen
Recent is een tank gerepareerd, terwijl het water werd opgeslagen in mestzakken. Dit was met 1.500 m3 nog te doen, maar toch lag heel de dijk vol zakken. Een ander gebruikte hiervoor tijdelijk het bassin. Het schone water eruit en een nieuw zeil erin. Het tankwater laat je dan tussen de zeilen in stromen. Zo wordt de zuurstofopname verminderd, waardoor bij het terugpompen maar beperkte zuurstofbinding nodig is. Op deze manier kan de teler grote pompen gebruiken met als gevolg een korte stilstand en lagere kosten van behandelen.

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

Ontvang 4 keer per jaar onze nieuwsbrief met tips, preventie, risicoadvies en ontwikkelingen in de glastuinbouw.