Skip to the content

Komt u met uw energie de winter 2022 door?

Het is niet zeker of fossiele brandstoffen en elektriciteit gedurende de hele winter van 2022 geleverd kunnen worden. Met een goede voorbereiding kunt u wel zorgen dat uw bedrijf minder afhankelijk is van derden. We vertellen u hier graag meer over.

Welke factoren zorgen voor minder betrouwbare levering?
Niet alleen de oorlog in de Oekraïne zorgt voor minder zekerheid dat gas geleverd kan worden. Binnenkort sluiten ook 2 kerncentrales in België tijdelijk voor onderhoudswerkzaamheden. Het gaat hier om onderhoud dat niet zomaar kan worden verplaatst, waardoor van een tijdelijke sluiting in ieder geval sprake zal zijn.

Als uw WKK uitvalt, moet u toch leveren. Dit kan duur uitvallen.
Warmtekrachtkoppelingen (WKK’s) kunnen een tekort aan elektriciteitslevering opvangen. Maar aan een prijsafspraak met energieleveranciers is altijd een leveringsplicht verbonden. Als de gaslevering stopt, kunt u niet leveren. Dit betekent dat u stroom moet inkopen en vervolgens doorverkopen aan de energiemaatschappij. Of dit positief of negatief uitvalt, hangt af van de prijs van de stroom op dat moment. We verwachten dat alle energieprijzen op de vrije markt hoger zijn dan de prijs die u heeft afgesproken.

Hoe kunt u zich voorbereiden?

  • Koop op het juiste moment gas in: als ondernemer bent u ervan bewust wanneer, voor welke prijs en welke termijn u het beste kunt kopen;
  • Laat uw WKK goed en op tijd onderhouden: in het onderhoudscontract staat bij welke urenstand dit moet gebeuren;
  • Check uw contract na: wees ervan bewust dat de kans bestaat dat uw onderhoudscontract niet compleet is uitgevoerd met machinebreukdekking;
  • Voorkom vorst: die mogelijk kapotte leidingen en buizen kunnen veroorzaken, lees onze tips;
  • Voorkom vastgevroren luchtramen: deze kunnen ontstaan bij temperaturen rond het vriespunt, lees onze tips;
  • Verklein de kans op ruitbreuk en schade aan uw kasconstructie: lees onze tips;
  • Denk na over de sterkte van de kas: vooral bij het veranderen van warme naar koude teelt, lees onze tips;
  • Vraag uw makelaar om advies: hoe u het risico van uitval van uw WKK of niet kunnen leveren van elektriciteit kunt verzekeren.

Lees ook: Schade na onderhoud van de WKK

Wij helpen u graag op weg
Belangrijk om te weten dat u er niet alleen voor staat. Uw makelaar is bereid om u advies te geven om u te helpen zo goed mogelijk voor te bereiden voor een optimale energieopvang.

Volg ons ook op LinkedIn

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

Ontvang 4 keer per jaar onze nieuwsbrief met tips, preventie, risicoadvies en ontwikkelingen in de glastuinbouw.