Skip to the content

5 Handige tips voor virusvrij water

Zorg ervoor dat een drainwaterontsmetter optimaal blijft functioneren

Aan het hergebruiken van drainwater zitten risico’s. Virussen en schimmels bevinden zich in het drainwater en worden bij het recirculeren door de gehele kas verspreidt. De aandacht voor het voorkomen en bestrijden van virussen zoals ToBRFV is de laatste jaren toegenomen. Bij een goede aanpak hoort ook het ontsmetten van het drainwater en het onderhoud van de drainwaterontsmetter.

De meest voorkomende technieken om drainwater te ontsmetten zijn verhitten en UV en in mindere mate Ozon. Hoe zorgt u ervoor dat een drainwaterontsmetter optimaal blijft functioneren? Wij zetten 5 handige tips op een rij:

Tip 1: Recirculeer niet direct na inbedrijfstelling van de drainwaterontsmetter
Pomp het ontsmette drainwater terug naar de vuilwatersilo Laat watermonsters nemen voor en na de ontsmetter door een laboratorium. Laat de watermonsters analyseren op kiemgetal. Als uit deze analyse blijkt dat de ontsmetter juist functioneert, kan je met recirculeren starten. Een goed werkende ontsmetter zorgt voor 99,9% afdoding.

Tip 2: Laat meerdere keren per jaar een drainwateranalyse uitvoeren op kiemgetal
Tijdens het teeltseizoen kan de samenstelling van het drainwater wijzigen. Een analyse van het drainwater geeft zekerheid over de werking van de ontsmetter.

Tip 3: Controleer wekelijks visueel de flow over de drainwaterontsmetter
De meeste ontsmetters hebben een analoge of digitale flowmeter. Een teruglopende flow duidt op vervuiling en vervuiling leidt tot een minder effectieve ontsmetting

Tip 4: Controleer wekelijks de hoeveelheid zuur in het vat
De meeste drainwaterontsmetters gebruiken salpeterzuur om het drainwater terug te zuren of om een automatische zuurspoeling uit te voeren om vervuiling tegen te gaan.

Tip 5: Informeer bij de fabrikant naar de levensduur van UV lampen
Het is ook van belang om de lampen te vervangen zodra het aantal branduren bereikt is.

Gewapend met deze 5 tips kunt u voor een virusvrij water zorgen.

Meer informatie?
Nog vragen? Neem gerust contact met ons op. Lees hier meer over bedrijfsvoering, onderhoud en preventie in de glastuinbouw.

Volg ons ook op LinkedIn

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

Ontvang 4 keer per jaar onze nieuwsbrief met tips, preventie, risicoadvies en ontwikkelingen in de glastuinbouw.