Skip to the content

“Zet er nog maar één bij”

Aan die uitspraak moest ik denken toen ik de door storm getroffen kwekers bezocht. De afdronk van die bezoeken was vaak dat men zich er van bewust was dat er op de “zwakke” punten van de serre best wat extra’s gedaan kan worden. Hetzij rondom de serre in de vorm van windbrekers of aan de serre zelf om de stormbestendigheid te verbeteren. Door bijvoorbeeld het bijzetten van extra goot-nok-goot verbindingen of een extra kap met half glas te beglazen.

Mooi was om te zien dat er bij de kwekers voldoende glas op voorraad was. De herstelbedrijven konden direct aan de slag waardoor extra gewasschade werd voorkomen. Maar als we nu zien hoe lang het kan duren voordat deze voorraden weer zijn aangevuld, is het niet zo gek om er een extra kistje bij te zetten.

Als je ziet hoe lang het kan duren voordat de voorraden weer zijn aangevuld is het niet zo gek om er een extra kistje bij te zetten

Henny Biemans, glastuinbouw specialist Hagelunie

We zijn weer met onze neus op de feiten gedrukt dat de serres extra bestand moeten zijn tegen de weersextremen. Dat kan door bij nieuwbouw extra aandacht te geven aan het ontwerp. Niet alleen gedreven door kostprijs maar ook vanuit continuïteit.

Wat ook speelt is dat we dachten dat we serres bouwden voor een levensduur van 15 a 20 jaar. Die droom is niet uitgenomen wat betekent dat we veel langer met de serres doen. De consequentie is dat serres onderhouden moeten worden. Want serres slijten waardoor ze ook kwetsbaarder worden voor de weersextremen.

Structurelere aandacht voor de serre is zeker op zijn plaats. Evalueer de impact van de stormschade, maak een onderhoudsplan en stel een noodplan op. Zo kan je bij een calamiteit snel acteren. Daar willen wij als risicodeskundigen van Hagelunie je graag bij helpen.

Het is een kwestie van een tandje bij zetten om je bedrijf robuuster te maken voor situaties tijdens weersextremen. Nu is het storm maar morgen kan het sneeuw of hagel zijn!

En hoe lekker is het dan als je na een storm nauwelijks schade hebt en dat je aan de bar kan zeggen:
“Zet er nog maar één bij”.

Meer informatie?
Heb je nog vragen, neem dan contact op met glastuinbouwspecialist Henny Biemans (haw.biemans@hagelunie.com). Lees hier meer over bedrijfsvoering, onderhoud en preventie in de glastuinbouw.

Volg ons ook op LinkedIn

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

Ontvang 4 keer per jaar onze nieuwsbrief met tips, preventie, risicoadvies en ontwikkelingen in de glastuinbouw.